Foliumzuurgebruik
Foliumzuur is met name belangrijk bij de aanleg van het centrale zenuwstelsel welke reeds twee weken na de conceptie start. Het is om die reden te laat om te beginnen met foliumzuursuppletie zodra de zwangerschap bekend is (na positieve zwangerschapstest of later).
Bij correct gebruik van foliumzuur (0,4 of 0,5 mg per dag aanbevolen vanaf vier weken voor de conceptie tot en met tien weken zwangerschapsduur) is de kans op een kind met neuraal buisdefect significant (tot wel 70%) verlaagd. Het bewijs dat foliumzuursuppletie ook andere aangeboren afwijkingen kan voorkomen is inconsistent. In Nederland, waar circa 85% van de zwangerschappen wordt gepland, gebruikt slechts 51% van de vrouwen de aanbevolen hoeveelheid foliumzuur in de geadviseerde periode. Onder de laagopgeleide vrouwen is dit percentage slechts 37%, onder hoogopgeleide vrouwen is dit 65% (NHG, 2011).
-
Aanbevelingen voor alle uitvoerders van een preconceptiezorgconsult
Informeer vrouwen met een zwangerschapswens over het beschermend effect van foliumzuur op een neuraal buisdefect.
Adviseer vrouwen zonder verhoogd risico op een kind met een neuraal buisdefect om 0,4-0,5 mg foliumzuur per dag te gebruiken vanaf vier weken voor de conceptie (idealiter vanaf het moment dat er gestopt wordt met anticonceptie) tot en met tien weken zwangerschapsduur.
Adviseer vrouwen met:
- Een eerder kind met neuraal buisdefect;
- Paren waarvan een van de ouders zelf een neuraal buisdefect (inclusief bij toeval ontdekte twee niet gesloten wervelbogen);
- Bij aangetoonde foliumzuur deficiëntie;
- Bij vrouwen met een foliumzuurafhankelijke aandoening
Een verhoogde dosis van 5 mg foliumzuur per dag te gebruiken vanaf vier weken voor de conceptie (idealiter vanaf het moment dat er gestopt wordt met anticonceptie) tot en met tien weken zwangerschapsduur.
-
Referenties
- Standaard ‘Preconceptiezorg’ (NHG, 2011)
- Richtlijn ‘Anti-epileptica en zwangerschap’ (NVN, 2016)
- Naar een optimaal gebruik van foliumzuur (Gezondheidsraad. 2008)
- Advies Preconceptiezorg: voor een goed begin (Gezondheidsraad, 2007)