Obstetrisch
Uitkomsten van eerdere zwangerschappen kunnen gepaard gaan met een verhoogd herhalingsrisico bij een volgende zwangerschap. De etiologie van complicaties tijdens de zwangerschap, geboorte en/of kraamperiode, is vaak multifactorieel. De herhalingskans zal dan ook afhangen van de oorzaak en de mogelijkheid tot het behandelen/interveniëren van beïnvloedbare factoren zoals leefstijl- en werkgerelateerde risico’s. Tevens beïnvloedt het interval tussen twee zwangerschappen het risico op complicaties. Zowel een kort (<6 maanden) interval tussen twee zwangerschappen als een lang interval (>5 jaar) verhogen het risico van complicaties bij de pasgeborene, vooral vroeggeboorte of een laag geboortegewichten/of groeivertraging (Conde-Agudelo, 2006).Er is niet altijd een effectieve interventie voorhanden voor een vrouw met een belaste obstetrische voorgeschiedenis. Herhaling kan niet altijd worden voorkomen en de ernst van de complicaties zijn ook niet altijd te beperken.
-
Aanbevelingen voor alle uitvoerders van een preconceptiezorgconsult
Adviseer paren tussen twee opeenvolgende zwangerschappen een interval van tenminste 6 maanden en maximaal 5 jaar na te streven.
Bespreek leefstijl, arbeidsomstandigheden & mogelijke interventies in relatie tot voorgaande suboptimale zwangerschapsuitkomsten (miskraam, groeivertraging, vroeggeboorte, hypertensie, perinatale sterfte). Zie Arbeidsomstandigheden en chemische stoffen en Leefstijlfactoren.
Informeer alle paren over het herhalingsrisico van eerder opgetreden zwangerschapscomplicaties.
Stel een individueel zorgplan op (op basis van gezamenlijke besluitvorming) gericht op preventie van herhaling gecompliceerde obstetrische uitkomst (bij voorkeur in samenwerking met het interprofessioneel geboorteteam, inclusief de kinderarts). -
Referenties
- Birth Spacing and Risk of Adverse perinatal OutcomesA Meta-analysis. (Agustin Conde-Agudelo, Anyeli Rosas-Bermúdez, Ana Cecilia Kafury-Goeta, 2006)